- Det er fint å være ny sammen med noen
Flere ganger i året arrangerer Helse Nord IKT nytilsattdager, som en del av arbeidet med å sørge for at nye medarbeidere tas godt imot.
Å være nyansatt kan være både spennende og utfordrende. En godt tilrettelagt oppstart er derfor viktig for å trives og gjøre en god jobb.
- Vi ønsker å ta ned stresset, som mange opplever, omkring å skulle prestere fra dag én, forteller HR-rådgiver Hallvard Solborg.
Sammen med sine kolleger i Stab HR arrangerer han flere årlige nytilsattdager. Her samles medarbeidere som har hatt første arbeidsdag i Helse Nord IKT i løpet av de siste månedene. Nytilsattdagene avholdes alltid fysisk i Tromsø. På den måten kan så mange som mulig møtes ansikt til ansikt for både faglig og sosialt påfyll.
Her får nyansatte informasjon som er nyttig både for selve jobben de er ansatt for å gjøre, og for medarbeiderskapet de er en del av. På kveldstid er det et eget program med fokus på det sosiale, med middag og aktiviteter.
Enklere å forstå mer av den komplekse organisasjonen
André Lindrupsen var en av deltakerne på høstens nytilsattsager.
- Det skaper tilhørighet å treffes på denne måten. Både den geografiske og faglige spredninga blant ansatte forteller en del om organisasjonens kompleksitet, og da er det nyttig å kunne møtes, forteller han.
André er ansatt som senior IT-konsulent i nettverksseksjonen i Helse Nord IKT, og har kontorsted på Kræmer Brygge i Tromsø. De fleste ansatte i foretaket er plassert her. I tillegg har Helse Nord IKT kontorsteder over hele Nord-Norge, både i tilknytning til sykehus og frittstående kontorer.
Også Cecilie Tronstad deltok nylig på nytilsattdager. Hun arbeider til daglig som seniorkonsulent innen kliniske systemer på lokasjonen i Mo i Rana.
- Det er fint å kunne møte andre nyansatte og ha noen å dele tanker omkring det å være ny. Å være nyansatt i Helse Nord IKT vil jeg beskrive som en opplevelse av skrekkblandet fryd. Det er mye nytt og spennende å lære. Jeg føler meg godt tatt imot, og det å få dra på egne nytilsattdager bidrar til den følelsen, sier hun.
Mottakelsen starter måneder før første arbeidsdag
Nytilsattdagene er bare ett av flere verktøy Helse Nord IKT tar i bruk for å sikre en god mottakelse av nye arbeidstakere, gjerne kalt onboarding.
- Onboardinga starter egentlig i det arbeidskontrakten er underskrevet. De fleste går da inn i tre måneders oppsigelsestid hos sin gjeldende arbeidsgiver, og lever på en måte i en limbo fram til de begynner hos oss. Dette kan være en sårbar og verdifull tid, der vi ønsker å være tilstede og følge opp, forklarer Solborg.
Forplikter seg til mer enn lønn til riktig dato
I det en nyansatt takker ja til et jobbtilbud fra Helse Nord IKT og underskriver arbeidskontrakten, registreres hun eller han i onboardingssystemet Talmundo. Dette kan brukes av den nyansatte til å holde kontakt med Helse Nord IKT, kommende leder og å lære mer om bedriften. Arbeidsgiveren kan også bruke onboardingssystemet til å bli bedre kjent med den nyansatte, og holde kontakten fram mot første arbeidsdag.
- En god arbeidsgiver må sørge for mer enn at du får lønn til riktig dato. Vi ønsker å forplikte oss til å være god på alt som angår arbeidsmiljøet, sier HR-rådgiver Hallvard.
Hvert år gjennomfører Helse Nord en medarbeiderundersøkelse blant sine ansatte. År etter år har ansatte i Helse Nord IKT her svart at de opplever arbeidsmiljøet som godt.
- Målet er at vi skal fortsette å oppnå gode resultater. For å få til dét, må vi fortsette å jobbe for et godt arbeidsmiljø. Det kommer ikke av seg selv, understreker Hallvard.