Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Helse Nord IKT

En idé om bedre pasientbehandling ble til mobilapp

Bedre oppfølging etter gjennomgått covid resulterte i Helse Nord IKTs første mobilapp.

Fabian Ubeda
Publisert 20.11.2023
Mann holder mobil opp til kamera.

Foto: Fabian Ubeda

Neethan Puvanendran viser fram mobilappen

- Det handler om å gjøre de små endringene i hverdagen som kan bidra til å stabilisere livet og trene på det man ønsker å oppnå, sier Maja Wilhelmsen om behandlingen av senfølger etter Covid.

Maja er overlege og jobber på enhet for fysikalsk medisin og ambulant rehabilitering på UNN i Tromsø. Pasienter med senfølger etter korona får tilbud om utredning og råd om rehabilitering på hennes avdeling.

- Vi så at pasientene våre slet med å gjøre rehabiliteringen trinnvis og rolig nok. For å få det bedre, handler det om å finne de små tingene å øve på. I tillegg kan det være vanskelig å ta i bruk informasjonen fra en brosjyre. Derfor ville vi lage en applikasjon (app) for å gjøre behandlingen lettere, sier Wilhelmsen.

Helse Nord IKT ble løsningen

Maja tok så kontakt med interne ressurser på UNN og til slutt havnet oppgaven hos seksjon for innovasjonsledelse (SEIL) og Neethan Puvanendran, i Helse Nord IKT. Neethan hadde nylig begynt å jobbe som systemutvikler og var en av tre i teamet som fikk oppgaven; å lage Helse Nord IKTs første tilgjengelige app for hvermannsen.

Appen heter Min Covid Rehabilitering og den laster du ned på App Store og i Google Play. Man søker på «rehabilitering» for å finne den.

- Det var en unik opplevelse å få være med å lage appen. Selv om det var litt utfordrende å lære ny teknologi og om apputvikling generelt, var det også utrolig givende og gøy, sier Neethan.

To kollegaer sitter i kontorstoler og diskuterer.
To systemutviklere i Helse Nord IKT: Thomas Kristiansen og Neethan Puvanendran.


Appen ble utviklet via designdrevet produktutvikling. Systemutviklerne i Helse Nord IKT brukte Figma til å tegne appen og ved hjelp av brukerhistorier begynte de å forme løsninga. Trådskisser, også kalt wireframes, ble utformet og til slutt prototyper som kunne testes.

Bildet av en dataskjerm som viser wireframes.
Slik ser wireframes ut på skjermen til Neethan.

Overlege Maja forklarer samarbeidet om mobilappen

Mye læring i å gjøre noe nytt

- Vi lærte mye om apputvikling og brukeropplevelser. Det er mange ting å ta hensyn til når man skal utforme en app; tekster, farger, plassering av knapper også videre. En må hele tiden tenke på hva som er best for brukeren, sier Puvanendran.

Med Min Covid Rehabilitering har Neethan og Helse Nord IKT fått mer erfaring med utvikling av apper. Maja og UNN kan nå tilby pasienter en ny og enklere måte å formidle informasjon og gå i gang med hverdagsendringer ved rehabilitering av senfølger etter Covid.

- Generelt er medisiner litt sånn som nødhjelp, det fungerer der og da. Skal du ha en langvarig endring, tror jeg teknologien og apper kan være med å bidra til å gjøre de gode valgene i hverdagen. Valg som innebærer egentiltak for å komme seg etter sykdom eller forebygge sykdom, sier Maja Wilhelmsen.

- Det som er mest gøy er at man lager noe som faktisk bidrar til å hjelpe en pasient. Det er fint å vite at arbeidet vi gjør på datamaskinen kan hjelpe andre til å bli friske, sier systemutvikler Neethan Puvanendran.

 

Dette hjelper appen deg med

  • Fokusere på dine mål i rehabiliteringsforløpet
  • Bedre struktur på hverdagen, fysisk trening og hjernetrim
  • Motivasjon til å gjøre de små stegene i rehabiliteringen
  • Medaljer og gamification ved progresjon


Mobilappen inngår i et forskningsprosjekt.